Pražení kávy je proces, kde zelená zrna se mění na hnědá. Zrnko kávy mění svou chemickou strukturu a pražič kávy při tomto složitém procesu rozvíjí všechny jeho chutě. Nejčastěji se káva praží cca 10-15 minut, kdy dosáhne požadovaného stupně pražení.

Při pražení se zelená zrna přemění na hnědá. Po celou dobu pražení jsou zrna v otáčivém bubnu, aby se upražila všechna zrna stejně. Ze zrnek se postupně odpařuje voda, zrnka se zmenčují, ztrácejí svou hmotnost a tmavnou.

Okolo deváté minuty pražení je slyšet z bubnu prasknutí. Jde tzv. firs crack. ( Podobně jako kukuřice při výrobě popcornu 🙂 ). Po tomto prvním prasknutí se dá káva použít. Káva se praží do požadovaného stupně pražení.

Do dalších 5-6 minutách následuje second crack. Po tomto druhém prasknutí je již káva přepálená. V různých oblastech světa jsou oblíbené jiné stupně pražení. Například v Evropě v severských státech je oblíbenější spíše méně jemněji pražená káva ( konec pražení hned po firs crack ), naopak na jihu, ve Španělsku a Itáli májí raději kávu hořkou a prežení končí až s druhým crackem.

Základní stupně pražení kávy

Světle pražená – pražení kávy končí s prvním pukáním, – světle hnědá barva, chuť jemná

Středně pražená – pražení končí s koncem prvního pukání –  středně hnědá barva, výraznější chuť

Středně tmavě pražená – Pražení končí při prvních náznacích druhého pukání – sytě hnědá barva, chuť je mírně hořkosladká

Nejtmavěji pražená – Pražení ukončí po doznění druhého pukání – výrazná hořká chuť, tmavá hnědá barva

Stupnice pražení kávy podle organizace Specialty Coffee Asociation

Tato stupnice je rozdělena podrobněji na 10 stupňu pražení kávy. Stupnice jde od lehkých, světlých a kyselých káv po tmavé, olejnaté a hořké.

1. Light Cinnamon 

Velmi světle hnědá zrna, s výraznými kyselými tóny.  V chuti je velmi cítit chuť toustů

2. Cinnamon

Světle hnědá zrna, s výraznými kyselými tóny, v chuti je stále jemně cítit chuť toustů

3. New England

Začíná first crack. Světle hnědá zrna s kyselou chutí, chlebová chuť je jen velmi jemná a nevýrazná.

4. American, Light City

Končí first crack. Trochu tmavší světlá barva kávových zrn. Chuť začíná být sladší.

5. City Plus, Medium

Středně hnědá barva zrn. Všechny chutě kávy jsou cítit najednou.

6. Full City

Středně tmavá hnědá barva zrn. V chuti sladce hořké tóny. Na povrchu se začínají objevovat oleje.

7. Light French, Viennese

Tmavší hnědá barva. Větší olejové flíčky. Zrna ztrácejí kyselost, chuť má karalamelové tóny a je více hořko-sladká.

8. French

Káva se začíná spalovat. Tmavě hnědá zrna. Oleje jsou na povrchu výrazné, v chuti lehce spálené tóny. Kyselost mizí.

9. Italian

Velmi tmavá zrna. žádná kyselost a chuti jsou výrazné spálené tóny.

10. Spanish

Velmi tmavá zrna, až do černa. Jsou olejovitá. Chuti je cítit uhlí. Chuť je celkově hořká, spálená a prázdná.

Ukázky stupňů pražení kávy

Nepražená zelená káva

Cinnamon

American

Full City

French

Spanish

Která káva je pro mě?

U kávy platí to stejné jako u vína. K dobrému vínu se musíte propít 🙂 Degustovatat, chutnat a zkoušet, až zjistíte, které víno Vám nejvíce chutné. Stejné je s kávou. Každý máme svůj jazýček jiný. A proto se nebojte s kávou experimentovat, nejen při její přípravě v různých druzích kávovarů, ale při výběru kávy samotné.

Vyzkoušejte kávu z Jižní Ameriky, z afrických zemí nebo s Asie a najděte si tu svou. Jak začít? Ideálně degustačním balíčkem.

Pražírny nabízejí různé degustační balíčky. Například Degustační balíček Afrika od oblíbené ManuCafé obsahuje: KEŇA – AA SUPERSTAR, BURUNDI ,  TANZANIA AA North Fine Quality , ETHIOPIA DJIMMAH , ETHIOPIA YIRGA CHEFFE , to je pět chutí, pět káv, 5 sáčků kávových zrn po 50 g. A s takto sestavenými balíčky můžete procestovat celý svět kávy.