Co je instantní káva
Instantní káva se těší velké oblibě. Její příprava je velmi rychlá a nenáročná a zároveň nepotřebujete žádný kávovar, vystačíte si jen hrníčkem, lžičkou a rychlovarnou konvicí. Další výhodou je většinou i nižší cena. Instantní kávu také nazýváme rozpustná káva, jelikož usušená zrnka instantní kávy se ve vroucí vodě rychle rozpouštějí. A jde o kávu, jež je vyrobena sušením mletých pražených zrn kávovníku. Zjednodušeně: káva se napřed uvaří a pak se zbaví vody ( bude vysvětleno níže ). Instantní káva má většinou slabší vůni a má obecně méně kofeinu, než klasicky připravená. Podle některých výzkumů je podíl kofeinu v instantní kávě až 6x menší. Menší je i podíl antioxidantů. Ale přesto je v domácnostech velmi populární, zejména pro rychlou a jednoduchou přípravu. Například většina Angličanů ( 80% ) a Skandinávců ( s výjimkou Finska ) dává doma přednost instantní kávě před klasickou zrnkovou kávou.
Výroba instantní kávy
Káva se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn kávovníku. Silný kávový extrakt se z vysokých teplot (až 100 °C) zprudka zchlazuje na 4 °C. Právě na zchlazení je závislá další kvalita kávy. Laicky řečeno: Na začátku jsou běžná kávová zrna, které je třeba upražit, namlít a uvařit z nich koncentrát. A z tohoto vytvořeného nápoje se odstraní voda a tím vzniknou kávové krystaly – rozpustná káva. Vysoušení vody probíhá dvěma způsoby:
- mražením (Freeze drying)
- sprayováním ( Spray drying).
Sušení sprayováním (Spray drying)
Kávový extrakt se rozprašuje na stěny předehřátých bubnů, odtud padá již ve známé podobě do sběrné nádoby pod bubnem. Toto řešení je starší, jednodušší a ekonomicky méně náročné.
Sušení mražením (Freeze drying)
Kávový koncentrát se nechá zmrazit na teploty kolem –40 °C. Prostřednictvím čehož se molekuly vody zmrznou a promění v krystaly. Ve speciální komoře se pak vytvoří podtlak a díky fyzikálnímu sublimaci je led „vytáhnut“ ze zmražených granulek. A tím vzniknou úplně vysušené granulky instantní kávy.
Historie instantní kávy
Historie instantní kávy začíná na přelomu devatenáctého a dvacátého století s jejími prvními pokusy o vytvoření tohoto typu kávy. Okolo roku 1910 obdržel patent na výrobu instantní kávy George Constant Washington, jehož káva se později uplatnila především u vojáků bojující na frontách 1. světové války. Poté do hry vstupují zavedené potravinářské značky. Oblíbenou a chutnější kávu vyráběla od roku 1938 známá firma Nestlé.