Kávovník, jeden ze skvělých darů přírody. Dává nám hrozny plodů – kávových třešní, které nezralé mají barvu do zelena, zralé se barví do červena, tmavě červena až fialova. Uvnitř jsou v dužnině schovaná dvě kávová zrna, zatím zelená, svou typickou hnědou barvu získají až pražením.
Káva se pěstuje až 70 zemích po celém světě v tropickém a subtropickém pásmu. Rod kávovníků obsahuje asi druhů a ty dohromady mají až 6000 poddruhů. Jde o menší keře nebo až vzrostlé 15 metrové stromy.
K nejznámějším a nejpoužívanějším druhům patří arabica a robusta.
Kávovník (Coffea) je rod dvouděložných rostlin z čeledi mořenovité.
V závislosti na druhu roste v nadmořských výškách 200 – 2000 metrů. Po zasazení plodí po 2-6 letech. Plody kávovoníku zrají velmi dlouho, až 9-14 měsíců. Kávovník se může dožít až 50 let.
10 kroků od semínka ke kávě
Ve slovníku se může dočíst, že káva je:
Obvykle teplý nápoj získaný přelitím mletých pražených kávových zrn vroucí vodou, vařením nebo fitrováním.
V čem připravit kávu? Přečtěte si článek Druhy kávovarů
1. Pěstování
2. Sklizeň – někdy se využívají sklízecí stroje, ale kvalitní káva je sklíze vždy ručně.
3. Zpracování bobulí – suchá nebo mokrá metoda odstranění dužniny
4. Sušení zrn
5. Čištění zrn – odstranění pergamenové slupky, leštění a třídění
6. Vývoz zrn – zelená zrna putují k dalšímu zpracování
7. Ochutnávka – specialisté z pražíren ochutnávají nápoj z těchto zrn a vybírají …
8. Pražení kávy – zelené zrno pražením získává hnědou barvu. Máme 4 základní stupně pražení, které se rozdělují až do 10 podskupin
9. Mletí kávy – jemnost mletí volíme podle způsobu přípravy kávy
10. Vaření kávy