V čem doma připravit skvělou kávu?

Sejde-li se u vás doma početnější návštěva, můžete se vsadit, že většina zúčastněných nepohrdne dobrou kávou. Tak to prostě je, káva je nejoblíbenějším nápojem. A pokud chcete hosty pohostit opravdu dobrou kávou, a ne jen horkou vodou zalitou instantní směsí, v kuchyni budete potřebovat pomocníky na přípravu domácí kávy. V čem doma připravit kávu?

Máme pro Vás základní přehled jednotlivých druhů kávovarů a způsobů jak doma připravit skvělou kávu. Blíže se podíváme na tyto druhy kávovarů:

  • Kávovary na překapávanou kávu – překapávače
  • Pákové kávovary
  • Automatické kávovary
  • Kapslové kávovary
  • Moka konvičky
  • French press
  • Aeropress
  • Vakuum pot

Dostane se Vám představení jednotlivých tipů. Zjistíte jejich výhody a nevýhody a představíme některé konkterétní kávovary.

Kávovary na překapávanou kávu – překapávače

Kávovar na překapávanou kávu nebo-li překapávač patří k nejlevnějším přístrojům na přípravu kávy doma.

Funguje na principu překapávání a jeho nepostradatelnou částí je kávový filtr. Výběr kávového filtru může ovlivnit finální chuť kávy, a proto je doporučeno vybírat ho pečlivě. Kávový filtr může být buď integrovaný nebo vyměnitelný (papírový, plastový).

Moderní překapávače jsou dnes hezky designově řešené. Jejich složení je však, až na některé funkce, podobné. Překapávač má nádobku na vodu, pod ní hlavici s filtrem – přes filtr s kávou voda z nádobky protéká. Jeho důležitou součástí je konvička (0,75 l až 2 l),  do které teče již hotová káva. Dnešní překapávače mají spoustu funkcí – anti-drip systém, časovač, automatické vypnutí, funkci odvápnění. A jsou proto šikovným pomocníkem v domácnosti.

Výhody překapávačů

K výhodám překapávače patří nízká pořizovací cena. Snadné ovládání a příprava většího množství kávy. Překapávače jsou vhodné pro početnější rodiny a ty, kteří denně vypijí i několik šálků kávy.

Ocení je milovníci turecké kávy, kterým nevyhovuje kávová sedlina na dně hrnečku. K výhodám dnes patří i hezký design překapávačů a jejich poměrně malý rozměr. Na kuchyňskou linku se vejdou bez obtíží.

Nevýhody překapávačů

Nevýhodou překapávačů je nižší kvalita připravené kávy, než je tomu u espresa. To je dáno tím, že voda přes kávovou směs jen překapává, kdežto u espresa je na kávovou směs vyvinut tlak páry. Výslednou chuť lze ovlivnit výběrem kvalitnější kávové směsi.  Nevýhodné se někomu může jevit i nutnost čištění a výměny kávového filtru.

Pákové kávovary, Páková espressa

Pákový kávovar budou mít v domácnosti ti, kteří kávu nejen rádi pijí, ale také si ji rádi i připraví. U pákových kávovarů se bez zapojení do přípravy kávy ani neobejdete.

Nápoj si připravíte z mleté kávy. Tu si musíte sami namlít, odměřit a napěchovat do tak zvané páky přístroje (ta má sítko na kávu).  Odměřit si musíte i potřebnou dávku vody do nádobky na vodu. Když máte vše připraveno, dáte páku do polohy k vodní trysce, skrze kterou proteče voda.

Pro obsluhu pákových kávovarů musíte být tak trochu barista. Není vůbec lehké odhadnout množství kávy na jeden šálek. Také celý proces přípravy kávy je u pákových kávovarů náročnější. Proto pokud vás proces přípravy kávy moc „nebere”, pákový kávovar vám v domácnosti nejspíš nebude vyhovovat. Pořídit jej můžete v cenové relaci 2.500 – 25.000 Kč.

Výhody pákových kávovarů

K výhodám pákových kávovarů bezesporu patří originální chuť kávového šálku a jeho výrazné aroma. Pokud pákový kávovar ovládá ten, kdo to s kávou umí, může konečný výsledek stát opravdu za to.

Velkým plusem pákových kávovarů je fakt, že máte přípravu kávy zcela pod kontrolou. Což více méně zase ocení experimenty milující baristé a milovníci kávy.

Nevýhody pákových kávovarů

Ten, kdo si na proces přípravy kávy moc nepotrpí, uvidí nevýhodu pákového kávovaru v nutnosti jeho obsluhy od začátku do konce. U přípravy kávy v pákovém kávovaru si nejenže musíte kávu i vodu odměřit, musíte pákový kávovar pravidelně i udržovat. K pravidelné péči o pákový kávovar patří čištění kávové páky, odvápňování a podobně.

Automatické kávovary

Pokud není pákový kávovar nic pro vás, automatický kávovar si zamilujete. Proč? Jediné, co pro přípravu vašeho šálku kávy musíte udělat, je zmáčknout příslušné tlačítko. Automatický kávovar vám připraví celou škálu kávových nápojů, aniž byste pro to museli hnout prstem. Navíc se sám čistí a odvápňuje. Zkrátka radost dát si kávu.

Automatický kávovar má řadu funkcí. Většinou má integrovaný mlýnek, a proto můžete použít kávová zrna. Pokud si chcete doma připravit i lahodné cappuccino a latte macchiato, vybírejte automatický kávovar se zásobníkem na mléko. Protože na trhu existuje celá řada různě výkonných automatických kávovarů, je potřeba shánět ten, který vyvine tlak 9 barů. Existují i kávovary s tlakem 15 barů. Ale vzhledem k tomu, že na trhu seženete i přístroje jen s 2 bary, vám 9 barů bude bohatě stačit.

Podrobnější představení automatických kávovarů naleznete v samostatném článku: Automatické kávovary

Výhody automatických kávovarů

Automatické kávovary jsou oblíbené díky velmi jednoduché přípravě kávy. Jejich nenáročná údržba a provoz jim připisuje další plusové body. Protože umí automatické kávovary připravit celou řadu nápojů, jako hostitelé u svých hostů zazáříte. Výhodou je i výrazná chuť kávy  Automatické kávovary vás dnes překvapí i řadou příjemných funkcí. Mezi ně patří funkce předehřátí šálku či časovač.

Nevýhody automatických kávovarů

Co se přípravy kávy týče, nelze automatickým kávovarům nic vytknout. Jedinou nevýhodou tak zůstává vyšší pořizovací cena (10.000 – 40. 000 Kč) a větší rozměr. Ale vzhledem k lahodnosti šálku z automatického kávovaru, si na něj místo v kuchyni určitě rádi uděláte.

Kapslové kávovary

Kapslové kávovary vám připraví kávu z kapslí nebo tak zvaných PODů (kapslí aneb polštářků s porcovanou kávou). Oblíbíte si je díky jednoduché přípravě kávy a širokému výběru nápojů. Nejlevnější kávovar na kapsle si můžete pořídit už od 2.500 Kč, avšak jeho cena se v závislosti na jeho funkcích může pohybovat přes 10.000 Kč. Pro přípravu oblíbeného šálku kávy stačí naplnit nádobku na vodu a vložit kapsli.

Výhody kapslových kávovarů

Kapslové kávovary uvítají milovníci kávy, které ale proces její přípravy moc nezajímá. Na kávu rádi chodí do kaváren, kde jim ji někdo připraví.

Vlastního baristu teď ale mohou mít díky kapslovým kávovarům doma. Velkou výhodou je široká nabídka kapslí a jednoduchá příprava, kterou zvládne opravdu každý.

Nevýhody kapslových kávovarů.

Pořídit si kapsle do kávovarů dnes není problém. Počítat však musíte s jejich vyšší cenou. Za jeden doma připravený šálek zaplatíte až 16 Kč, což může být při početnějších návštěvách dost nevýhodné. Pozor na kompatibilitu. Při nákupu kapslí si musíte dát pozor na to, zda jsou určené konkrétně pro váš přístroj doma. Většina jich už je kompatibilní, ale i přesto se vyplatí mít se na pozoru.

Jak vybrat kapslový kávovar

V posledních letech se moderními zařízeními pro přípravu kávy staly kapsle. Ty Vám domů přináší kávu s bohatou mléčnou pěnou, cappuccino, latte macchiato, italské espresso a další kávové speciality, které si zamiluje každý. Kapslové kávovary jsou navrhovány v jednoduchém a kompaktním řešení.

Přečtěte si celý návod: Jak vybrat kapslový kávovar

Moka konvičky

O tom, že při přípravě domácí kávy se nemusíte spoléhat jen na dražší přístroje,  svědčí přítomnost moka konvičky na trhu. Je levná, jednoduchá a připraví vám lahodnou kávu. Káva z moka konvičky je velmi silná a podobá se espresu. Moka konvičku lze dát na sporák (plynový, elektrický i indukční). Lze ale koupit i moka konvičku s integrovaným ohřevem vody – na zásuvku.

Moka konvička se skládá ze tří dílů. Do spodní nádobky nalijete vodu (doporučuje se nalévat maximální množství). Prostřední díl je určený pro mletou kávu. Horní díl patří již hotové kávě. Moka konvička funguje na principu tlaku vodní páry, která se tvoří ve spodní nádobě a prostupuje skrze mletou kávu až do horní nádobky – kde už máte hotový kávový nápoj.

Výhody moka konviček

Moka konvičky si můžete pořídit ve více velikostech. Jejich výhodou je i nízká pořizovací cena a jednoduchost přípravy. Milujete-li silnou kávu, stane se moka konvička vaším častým pomocníkem v kuchyni. Díky svému menšímu rozměru vám v kuchyni nebude ani překážet.

Nevýhody moka konviček

U přípravy kávy v moka konvičce si musíte dát pozor na její přepálení.

French press

Chcete rychle připravit velké množství čerstvé kávy bez lógru na dně hrnečku? V tom případě si pořiďte French press – skleněnou konvičku s pístem, která vám kávu rychle a hlavně jednoduše připraví.

Příprava kávy ve French pressu je jednoduchá. Stačí do konvičky nalít horkou vodu na hrubě namletou směs kávy. Necháte louhovat pár minut a pomalu stlačíte píst na konvičce dolů. Píst na rozdíl od filtru nezachytává kávové oleje, a proto je káva chutnější než z překapávače.

French press konvičky si můžete pořídit v různých velikostech a z různého materiálu. Záleží na vaší náročnosti a denním počtu šálků, které běžně vypijete. French press konvička může mít objem až 1 litr. Pokud si ji pořídíte z nerezu, vydrží vám v  ní káva déle teplá.

Výhody French press konviček

French press konvičku pořídíte opravdu levně. Kávu v ní připravíte rychle a ještě navíc velké množství. K dalším výhodám patří i menší rozměr French press konvičky. Na rozdíl od velkých kávovarů vám v kuchyni nezabere hodně místa a lze ji s sebou vzít i na cesty.

Nevýhody French press konviček

V závislosti na její funkci lze French press konvičce vytknout jen jednu věc – nutnost mít hrubě namletou kávu, což ne každý odhadne.

Aeropress

Kávu rychle, chutně a jednoduše si můžete připravit i díky Aeropressu. Jedná se o poměrně nový  způsob přípravy kávy pomocí vzduchového tlaku, který byl světu představen teprve v roce 2005. Káva z Aeropressu je filtrovaná pomocí vzduchu přes malý papírový filtr. Podobně jako u French pressu stlačujete píst.

Aeropress nabízí dva způsoby přípravy kávy. Klasický a obrácený. U klasického způsobu se mletá káva v nádobce extrahuje pouze pár sekund a pak je pomocí pístu přes filtr stlačena do připraveného hrnečku. U obráceného postupu aeropress převrátíte a kávu v horké vodě necháte louhovat o něco déle. Pak převrátíte a opět stlačíte píst.

Přístroj je ideálním společníkem i na cestách, kde k přípravě kávy budete potřebovat jen horkou vodu a vaši oblíbenou kávu.

AeroPress má nízkou hmotnost a vysokou tepelnou odolnost. Je rezistentní vůči poškození. Lehce se čistí, stačí jej opláchnout pod tekoucí vodou nebo vložit do myčky nádobí.

Výhody Aeropressu

Aeropress je výhodný díky jeho poměrné nízké pořizovací ceně a možnosti vzít si ho všude s sebou. V kombinaci s ručním mlýnkem a přístupem k horké vodě si šálek lahodné kávy můžete připravit takřka kdekoliv. U Aeropressu si oblíbíte jednoduchost přípravy kávového nápoje i jeho snadnou údržbu.

Nevýhody Aeropressu

Vzhledem k jeho funkcím a jednoduchosti lze Aeropressu vytknout jen nutnost dokupování kávových filtrů.

Vakuum pot

Patříte-li mezi milovníky kávy a nadšence přípravy kávy, určitě vám neunikla ani existence vakuum potu na trhu. Ve vakuum potu si sice nepřipravíte několik šálků kávy denně, ale zaručeně budete okouzleni netradičním způsobem přípravy kávy, který nabízí.

Vakuum pot funguje na principu vodní páry, která s mletou kávovou směsí umí opravdové divy. Vakuum pot se skládá ze dvou skleněných baněk, kávového filtru a kahanu. Postup přípravy kávy je následující. Do spodní skleněné baňky nalijete horkou vodu, kterou dále zahříváte nad kahanem. Do druhé kávové baňky s filtrem nasypete kávu a umístíte ji nad spodní baňku.  Vodní pára ze spodní baňky se mísí s kávovou směsí tak dlouho, dokud je ve spodní baňce voda. Po úplném odpaření vody ve spodní baňce kahan odstavíte. Vlivem chladnutí již hotová káva překape opět do spodní baňky bez lógru, který zachytí filtr.

Výhody vakuum potů

Netradičním způsobem přípravy kávy jistě pobavíte sebe i vaše blízké. S vacuum potem s dětmi nejenže procvičíte fyzikální zákony, nýbrž si následně pochutnáte na dobré kávě.

Nevýhody vakuum potů

Demonstrace přípravy kávy ve vakuum potu jistě bude stát za to. Rozhodně ji však nebudete provádět den co den. Nevýhodná je dlouhá doba přípravy kávy i její omezené množství. Kvůli toho by vakuum pot u pravidelných konzumentů kávy nejspíš neobstál.